Van’da probiyotik içeren gıdaların besin değerini korumak için “kapsüllenmiş maya” üretildi

YYÜ Mühendislik Fakültesi, Probiyotik İçerikli Gıdalar İçin Yenilikçi Çalışmalar Yapıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Raciye Meral ve doktora öğrencisi Aslıhan Alav, probiyotik içerikli gıdaların değerini korumak için “kapsüllenmiş maya” üretti.

Doç. Dr. Meral ve öğrencisi Alav, insan sağlığına fayda sağlayan probiyotik içeriklere sahip gıdaların etkilerini araştırmak amacıyla çalışmalarına başladı. İnno Van Girişimcilik Merkezi’nin destek sağladığı çalışma ile kapsüllenmiş probiyotik maya üretilerek insan sağlığına katkı sağlayacak yenilikçi bir ürün geliştirildi.

Meral ve Alav, yaptıkları çalışmalar sonucunda geleneksel ve ürettikleri mayayı kullanarak yapılan ekmeklerde canlı mikroorganizma sayısının önemli ölçüde değiştiğini tespit ettiler. Ürettikleri mayanın bulunduğu ekmekte yaklaşık 10 bin canlı mikroorganizma olduğunu belirlediler.

Probiyotik içeren gıdalara uygulanabilen ve insan sağlığına faydalı olan bu mayanın patentini almak için çalışmalar devam ediyor. Lisanslı ürünün, ekonomiye kazandırılması için de adımlar atılacak.

Probiyotik Canlıların Kapsülle Korunması Önemli

Probiyotik içerikli gıdaların insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu belirten Alav, probiyotik canlılarının korunmasının önemine vurgu yaptı. Kapsülle korunan probiyotiklerin sindirim enzimleri tarafından etkilenmeden bağırsaklara ulaşabildiğini ve bu sayede sağlık üzerinde daha etkili olduğunu açıkladı.

Alav, laboratuvar çalışmalarıyla ürettikleri kapsüllenmiş probiyotik mayanın uzun süren ekşi maya üretim sürecini kısalttığını ve canlılık oranını artırdığını belirtti. Bu yöntemle probiyotiklerin tüketim, depolama ve pişirme sürecinde canlılıklarını koruyarak sağlık açısından daha faydalı olmalarını sağladıklarını dile getirdi.

Ülke ekonomisine ve girişimciliğe katkıda bulunmayı amaçlayan YYÜ ve İnno Van Girişimcilik Merkezi, yenilikçi çalışmaları destekleyerek benzersiz projelere imza atmayı hedefliyor. Bu sayede sağlık için faydalı fonksiyonel gıda ürünlerinin üretiminde önemli bir adım atılmış olacak.

Kaynak: AA / Emre Ilıkan – Güncel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir